3 Kasım 2010 Çarşamba

nereye gitti bu hava?


dalışa yeni başladıysanız eğitmenlerinizin ya da dalış liderlerinizin sizden çok daha az hava tükettiğini fark ettiğinizde sormaya başlarsınız, bu insanlar suyun altında nefes almıyor mu, nasıl beceriyorlar bu kadar az hava tüketmeyi diye. dalışa ilk başladığınızda hava tüketiminizin fazla olmasını yadırgamayın. Yeni bir dünyaya adım attınız ve bu ortama alışmaya çalışıyorsunuz. yüzerliğiniz mükemmel değil, heyecanlısınız, suyun altında deneyimli dalıcılar kadar rahat olmamanız çok normal. dalış sayınız arttıkça suyun altında daha rahat hissetmeye başlayacaksınız ve deneyiminiz arttıkça yüzerliliğiniz de iyileşeceği için bcd ile daha az oynamaya başlayacak, suyun altında daha yavaş hareket edecek ve daha sakin olmayı öğreneceksiniz. biraz sabırlı olmayı da öğrenmelisiniz, pat diye az hava tüketmeyi beklemeyin. bir sürü dalışım var hala çok hava tüketiyorum diyorsanız bunun sebepleri şunlar olabilir:


  • suyun altında çok hareketli olmak
  • biyolojik ve fiziksel farklılıklar (erkek/kadın, cüsse farkı): Kadınların hava ihtiyacı erkeklere göre daha azdır, bu sebeple genellikle kadınlar erkeklere göre daha az hava tüketir. ufak tefek biri de iri yapılı birine göre daha az hava tüketecektir.
  • heyecanlı olmak: dalış anında çok heyecanlanıyorsanız nefes alıp verişiniz doğal olarak hızlanacak bu da daha çok solumanıza neden olacaktır.
  • hızlı hareket etmek: unutmayın dalış esnasında her 10 metrede 1 atm artan basınca maruz kalıyorsunuz, bu da sudaki hareketinizin karadaki kadar rahat olmayacağı anlamına gelir. suyun altında hareket ederken mümkün olduğunca yavaş ve sakin olunmalı, hızlı hareket etmekten kaçınmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder